shutterstock12015957145-crop-600x338

ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НЕ МОЖЕ АДЕКВАТНО ДА ОТГОВОРИ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА СРЕДАТА

ИНТЕРВЮ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦЕНТЪРА ЗА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО В СУТРЕШНИЯ БЛОК НА BULGARIA ON AIR

Законодателството не може адекватно да отговори на изискванията на средата, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR юристът Тони Димов. Той подчерта, че законодателството в днешните цивилизовани общества се разбира като инструмент за решаване на проблеми, а не като инструментариум за решаване на обществени отношения.

asd-800x445„И когато динамиката на обществените отношения е толкова голяма, няма механизъм, който да известява това изоставане“, коментира той. По думите му, законодателство, което не е променяно с десетилетия не може адекватно да отговори на изискванията на средата. Той подчерта още, че съдията е обучен да спазва буквално закона.
„Нашето законодателство би следвало да е хармонизрано с европейското още 2004- 2005 година, но само по онези пунктове, по които не са покрити по принципа на субсдираността, т.е. там където Съюзът иска да се намеси,“ коментира Димов.
Той изтъкна, че в тази част по принцип работят законните, но „методологията, начинът по който се разработват законите в България е част от наше вътрешно, национално право“.

Leave a Reply